برنامه قصه نقاشی قسمت سی و هفتم با حکایت ورود حضرت معصومه سلام الله علیها به قم

کد تولیدات موسسه: 199

تاریخ: سه شنبه هجدهم دي ماه 1397

در این برنامه نقاشی حرم حضرت معصومه سلام الله علیها توسط استاد صبوری آموزش داده می شود

هنگامی که امام رضا(ع) بنا به درخواست مأمون عباسی [هفتمین خلیفه عباسیان] از مدینه منوره به " مرو " در شمال خراسان هجرت کرد و با اکراه و اجبار مأمون، ولایت عهدی وی را پذیرفت ، طی نامه از خواهرش حضرت فاطمه معصومه(س) درخواست نمود که به وی در مرو ملحق گردد.

حضرت معصومه (س) نیز امتثال امر برادر کرد و یک سال پس از هجرت امام رضا (ع) با کاروانی از بستگان و فامیلان عازم خراسان شد.

ولی پیش از رسیدن به خراسان ، در یکی از شهرهای مرکزی ایران به نام ساوه بیمار گردید. از اطرافیان پرسید: از این جا تا قم چقدر فاصله است؟

گفتند: ده فرسخ.

آن حضرت به خدمت کارانش دستور داد که وی را به طرف شهر قم حرکت دهند.

آل سعد، که از شیعیان و محبان اهل بیت(ع) بوده و در قم زندگی می کردند، همین که از ورود خواهر امام رضا(ع) با خبر شدند به استقبال آن حضرت شتافته و از شهر قم بیرون رفتند و چون به وی رسیدند، بسیار شادمانی و اظهار خوشحالی نمودند. موسی بن خزرج بن سعد، که از بزرگان آل سعد و از معاریف شیعه درقم بود، افسار شتر آن حضرت را به دست گرفت و به سوی قم آورد و آن بانوی شریف را در خانه خویش اسکان داد و از او به شایستگی پذیرایی کرد.

http://ts3.mm.bing.net/images/thumbnail.aspx?q=1544686345142&id=ca2acb63d217a701e9b0f58e8666d907

اما حضرت فاطمه معصومه(س) بیمار و رنجور بود. بدین جهت، چندان دوام نیاورد و پس از شانزده روز اقامت در خانه موسی بن خزرج، دار فانی را وداع گفت و روح بلندش به اعلی علیین پیوست.(1)

ولی بر اساس روایتی دیگر ، ماموران مأمون عباسی که از هجرت علویان به ایران ناخوشایند بوده و در باطن از این ماجرا رنج می بردند ، به کاروان حضرت معصومه (س) در ساوه هجوم آورده و بسیاری از مردان و مبارزان کاروان ، از جمله هارون بن موسی کاظم (ع) برادر حضرت معصومه (س) را به شهادت رساندند و به حضرت معصومه (س) نیز زهر خورانیده ولی جرأت کشتن مستقیم وی را نداشتند و بدین جهت وی را با خدمتکارانش در اطراف ساوه رها نمودند و آن حضرت دستور داد از ساوه به سمت قم حرکت کنند. همین که به قم رسیدند، اهالی ولایتمدار این شهر به استقبال وی رفته و با عزت و احترام تمام وی را در خانه موسی بن خزرج ( واقع در میدان میر )اسکان دادند. ولیکن حضور آن حضرت چندان طولانی نشد و پس از شانزده روز اقامت در قم ، بر اثر همان زهری که در ساوه به وی خورانیده بودند، روح ملکوتی اش به أعلی علیین پرواز نمود و مردم قم را در غم و اندوه جانکاه فروبرد.(2)

 

http://ts2.mm.bing.net/images/thumbnail.aspx?q=1622570836013&id=b32db5f5a8b48cd32486119f4c6ad1d3

بی تردید اگر امروز شهر مقدس " قم " شهرت جهانی پیدا کرده و به عنوان " ام القرای جهان تشیع " شناخته می گردد و حوزه علمیه قم بزرگترین حوزه علمیه شیعه در طول تاریخ محسوب شده و در مراکز علمی شیعیان و بلکه مسلمانان عالم جنبه محوری پیدا نموده است، همه از برکت قدوم مبارک آثار حضرت فاطمه معصومه (س) بوده است.

-----------------------------

1. نک : حیاة الامام الرضا (ع) ( باقر شریف قریشی ) ج 2 ، ص 351 ؛ مستدرک سفینة البحار ، ج8، ص 261 ؛ بحار الانوار ، ج 60 ، ص 219

 

2 . حیاة الامام الرضاء (ع) ( سید جعفر مرتضی ) ، ص

ارسال نظر